Alopecia androgenică: cauze, manifestări, factori de risc și soluții

Alopecia androgenică: cauze, manifestări, factori de risc și soluții

Află, din articolul de astăzi, ce este alopecia androgenică, care sunt cauzele de apariție, cum se manifestă această afecțiune, care sunt factorii de risc și ce soluții ai la îndemână în lupta împotriva căderii nedorite a părului.

Ce este alopecia androgenică?

Alopecia androgenică sau calviția este o condiție medicală influențată de gene și hormoni, care apare și se dezvoltă diferit la femei și bărbați. Aceasta poate duce, în timp, la căderea părului și chelire. Afecțiunea apare în special la bărbații peste 50 de ani și femeile care au ajuns la menopauză. [1]

Alopecia androgenică mai este cunoscută și ca alopecie androgenetică și este cea mai comună formă de alopecie, dezvoltându-se mai frecvent în cazul bărbaților (aproximativ 60% dintre cazuri). [2]

Care sunt cauzele de apariție a alopeciei androgenice?

Alopecia androgenică este o condiție medicală moștenită, influențată de schimbările hormonale care apar odată cu vârsta, dar și de către alți factori de mediu. [2] Dihidrotestosteronul este un hormon androgen important pentru dezvoltarea sexuală normală a bărbaților, care controlează, totodată, și creșterea părului. [3]

În mod normal, fiecare fir de păr crește între 2 și 6 ani, dar un nivel ridicat de hormoni androgeni poate duce la un ciclu mai scurt de dezvoltare. Astfel, firele cresc mai fragile și cad într-un timp mai scurt, iar cele noi nu apar destul de repede pentru a le înlocui corespunzător. [3]

Factori de risc

Factorii care pot modifica nivelurile de hormoni la femei pot fi:

 • Menopauza;
 • Sarcina;
 • Administrarea anumitor contraceptive;
 • Afecțiunile ovariene (sindromul ovarelor polichistice).

Factorii care pot contribui la dezvoltarea alopeciei androgenice la bărbați pot fi:

 • O prostată mărită;
 • Cancerul de prostată;
 • Diabetul;
 • Obezitatea;
 • Vârsta înaintată;
 • Boala arterială coronariană;
 • Tensiunea arterială.

Cum se manifestă alopecia androgenică?

Bărbații experimentează, în general, o rărire a părului dinspre frunte și alte zone periferice ale capului înspre partea din spate, pe când femeile se confruntă cu o rărire a firelor de păr în special în vârful capului. [1]

În timp, linia capilară de pe scalpul bărbaților formează o formă specifică de M, părul rărindu-se în vârful capului, cu posibilă chelire a anumitor porțiuni. La femei, alopecia androgenetică rar evoluează spre o pierdere totală a firelor de păr din anumite zone, iar linia capilară rămâne aceeași, cu toate că firele devin mai subțiri și fragile. [3]

Cum pot ajuta produsele Cadu-Crex în lupta cu alopecia androgenică?

Produsele Cadu-Crex sunt special concepute ca un remediu adjuvant în problema pierderii firelor de păr, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Acestea sunt potrivite pentru diferite stadii de cădere a părului: incipientă, avansată și severă, în funcție de fiecare caz în parte. Iată, în continuare, principalele caracteristici ale produselor Cadu-Crex:

Tratament dermato-cosmetic împotriva căderii părului

Tratamentul dermato-cosmetic Cadu-Crex este conceput pentru aplicare topică, sub forma unor fiole care conțin substanțe active benefice. Acestea ajută la combaterea căderii părului, susținând, în același timp, regenerarea firelor de păr. Tehnologia transdermică utilizată, împreună cu agenții de stimulare, asigură pătrunderea moleculelor de regenerare în straturile pielii scalpului, pentru rezultate mai bune.

Tratamentul dermato-cosmetic poate fi achiziționat în varianta pentru femei sau în varianta pentru bărbați, fiecare fiind disponibil pentru cele trei stadii de cădere a părului.

Produsul se prezintă sub forma unei cutii cu 20 sau 40 de fiole, modul de administrare fiind de 5 fiole pe săptămână, cu pauză de 2 zile. Ingredientele active sunt o asociere dintre un activator enzimatic cu hidroxiprolină și acid aspartic. Acestea întăresc ancorarea părului la rădăcină și ajută elasticitatea tecii conectoare a foliculului de păr.

De asemenea, tratamentul dermato-cosmetic Cadu-Crex este îmbogățit și cu alte substanțe nutritive pentru păr, printre care cisteină, lizină și o glicoproteină pentru a susține stimularea regenerării părului.

Șampon pentru uz frecvent Cadu-Crex

Șamponul Cadu-Crex este conceput, de asemenea, pentru cele trei stadii diferite de cădere a părului. Poate fi achiziționat în varianta pentru bărbați sau pentru femei. Acesta ajută la reducerea căderii părului și conține complexul brevetat (elvețian și european) Labo, compus din hidroxiprolină, acid aspartic, activator enzimatic și taurină.

Șamponul întărește rădăcina părului, previne desprinderea firelor capilare și conține trei agenți de stimulare, care ajută funcțiile ingredientelor active. Acesta este disponibil în flacoane de 200 ml și se aplică pe părul umed, prin masare ușoară. După ce este lăsat să acționeze 2-3 minute, se îndepărtează prin clătire din abundență.

Alopecia androgenică reprezintă o afecțiune comună în rândul adulților cu vârste înaintate, dar aceasta nu trebuie să preia controlul asupra stării tale de bine! Consultă medicul dermatolog și află ce alte soluții există pentru problema căderii părului.

Referințe:

 1. Stinson, Adrienne. “Causes and Treatments for Thinning Hair.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 29 May 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/325307. Accessed 21 Feb. 2022.
 2. Rodriguez, Diana. “The Basics of Balding: Androgenic Alopecia – Hair Loss Center – Everyday Health.” EverydayHealth.com, 23 June 2010, www.everydayhealth.com/skin-and-beauty/androgenic-alopecia.aspx. Accessed 21 Feb. 2022.
 3. “Androgenetic Alopecia: MedlinePlus Genetics.” Medlineplus.gov, 2013, medlineplus.gov/genetics/condition/androgenetic-alopecia/#causes. Accessed 21 Feb. 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *