Căderea părului: Cauze, factori de risc, soluții și tratament
Pierderea părului este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane. Din păcate, este un fenomen care poate să apară indiferent de vârstă și care afectează atât bărbații, cât și femeile.
Înaintarea în vârstă este un factor determinant. Potrivit statisticilor publicate de The Bald Company, aproximativ 40% dintre bărbații din întreaga lume vor observa pierderea părului în jurul vârstei de 35 de ani. Procentul celor care suferă de această problemă la 60 de ani este de 65%, în timp ce 80% dintre bărbații de peste 80 de ani se confruntă cu pierderea părului. Și femeile sunt afectate, chiar dacă într-un procent mai mic. Astfel, în jurul vârstei de 50 de ani, aproape jumătate dintre femei vor observa că încep să-și piardă părul.
De aceea, este important să înțelegem de ce ne cade părul și când ar trebui să ne îngrijoreze acest fenomen, pentru că uneori căderea părului este doar temporară și nu poate fi considerată o afecțiune. De asemenea, trebuie să știm ce tratamente și soluții există pentru a preveni și combate căderea părului. Îți prezentăm în acest articol toate informațiile necesare, pentru a putea trece mai ușor peste această problemă.
Când este normală căderea părului?
Căderea firelor de păr este un fenomen natural, normal, dacă este urmat de regenerare, adică de creșterea altor fire de păr. Astfel, în mod normal, o persoană pierde în fiecare zi între 50 și 100 de fire de păr. Este foarte puțin și extrem de greu de observat, ținând cont că avem aproximativ 100.000 de fire de păr în cap.
Însă uneori firele care cad nu mai sunt înlocuite cu altele, sau cad foarte multe și atunci observăm zone ale scalpului care nu mai sunt acoperite de păr sau avem un păr foarte rar. Căderea excesivă a părului poate să apară brusc, în decursul a câteva zile sau treptat, pe durata mai multor ani. Prin urmare, dacă vedem smocuri de păr pe pieptăn, pe pernă sau în cadă, după ce ne spălăm pe cap, trebuie să știm că este un semnal de alarmă.
Este obligatoriu să mergem la medic pentru a descoperi care este cauza acestei probleme. Poate fi vorba despre o afecțiune serioasă sau poate fi doar un dezechilibru trecător, provocat de stres.
Care sunt cauzele căderii părului?
Cel mai des, pierderea excesivă a părului are cauze ereditare, atât la femei, cât și la bărbați. Astfel, dacă tatăl sau mama au suferit de căderea părului, este foarte probabil ca și copiii lor să se confrunte cu această afecțiune. Fenomenul poate începe chiar de la pubertate, mai ales dacă este declanșat de acțiunea unor hormoni sexuali.
Există însă și alte cauze care pot determina pierderea părului:
- Modificări hormonale (sarcină, naștere, folosirea pastilelor contraceptive, menopauză)
- Diferite boli (afecțiuni ale tiroidei, boală autoimună, infecții sau micoze ale scalpului)
- Medicamente recomandate pentru tratarea unor boli grave (cancer, depresie, artrită, hipertensiune arterială, afecțiuni cardiovasculare)
- Șoc psihic (un deces în familie, pierderea locului de muncă, divorț etc)
- Pierderea bruscă în greutate
- Febră foarte mare
- Dietă foarte săracă în fier și proteine
- Accidente, operații
- Traumatizarea părului prin soluții și proceduri de hairstyle.
Căderea părului la bărbați
Bărbații sunt mai predispuși la pierderea părului, iar cele mai frecvente cauze sunt ereditare sau hormonale (un nivel prea mare de testosteron). Însă, chiar și atunci când căderea părului este ereditară, tot un hormon este responsabil de pierderea podoabei capilare. Hormonul DHT (Dihidrotestosteronul) secretat în exces provoacă micșorarea foliculilor de păr.
De asemenea, mai multe studii au arătat că există o legătură clară între pierderea părului la bărbați și fumat. Prin urmare, renunțarea la acest viciu poate avea un efect benefic și asupra părului.
La bărbați se poate observa un anumit pattern al pierderii părului, care este diferit de cel întâlnit la femei. Astfel, părul „începe să se retragă” de pe linia frunții, astfel încât aceasta capătă forma literei M, iar fruntea devine foarte lată. Apoi, părul din creștetul capului va deveni tot mai rar și, treptat, vor apărea mici zone complet descoperite. În timp, cele două zone afectate de căderea părului (fruntea și creștetul) se vor uni și va rămâne păr doar la ceafă și pe margini.
Atunci când pierderea părului nu este determinată genetic sau hormonal, ci este provocată de alți factori (stres, dietă dezechilibrată, tratamente medicale), părul se va regenera imediat ce va fi îndepărtată cauza problemei. Prin urmare, în aceste situații căderea părului este temporară.
Căderea părului la femei
La femei, căderea părului se manifestă diferit și începe prin rărirea părului în creștetul capului. De cele mai multe ori, în cazul lor nu apare o retragere a liniei părului în zona frunții. Astfel, pierderea părului este de obicei mai greu de observat la femei, dacă apare treptat, gradual. Cel mai clar indiciu este atunci când scalpul devine tot mai vizibil în momentul în care părul este strâns în coadă, spre spate.
Chiar dacă femeile sunt mai puțin predispuse la pierderea părului, stilul lor de viață și modificările hormonale prin care trec sunt factori care pot agrava problema. Din fericire însă, dacă renunță la obiceiurile dăunătoare și urmează recomandările medicului, de cele mai multe ori femeile vor observa o regenerare a părului sau cel puțin o ameliorare. Acest lucru nu se va întâmpla însă dacă pierderea părului este provocată de factori genetici.
Alopecia
Ce este alopecia?
Alopecia este termenul medical folosit pentru căderea în exces a părului. Există mai multe tipuri ale acestei afecțiuni, în funcție de cauza ei și de modul în care se manifestă.
Tipuri de alopecie
- Alopecia involutivă: înseamnă pierderea treptată a părului, ca urmare a înaintării în vârstă. Părul devine din ce în ce mai rar, pentru că mulți foliculi nu mai pot produce fire de păr.
- Alopecia androgenică: este o boală determinată genetic și poate să apară atât la bărbați, cât și la femei. Bărbații care suferă de această afecțiune își pot pierde părul foarte devreme, chiar în timpul adolescenței, deoarece fenomenul se declanșează ca urmare a secreției în exces a hormonului DHT. Femeile vor fi afectate mai târziu, după 40 de ani, când încep să se manifeste și tulburările hormonale generate de apropierea de menopauză.
- Alopecia areata: se manifestă prin căderea părului doar în anumite zone ale capului. Fenomenul apare brusc și este întâlnit de obicei la copii și la tineri. Această afecțiune este recurentă: părul se poate regenera complet și apoi poate începe să cadă din nou, rezultând chiar o pierdere totală a părului (alopecia totalis). Alopecia areata poate avea cauze ereditare, dar de cele mai multe ori este provocată de o boală autoimună.
- Alopecia universalis: este o afecțiune care se manifestă prin căderea completă a părului de pe tot corpul (sunt afectate inclusiv sprâncenele și genele).
- Alopecia cicatricială: este pierderea permanentă a părului, ca urmare a unei afecțiuni dermatologice inflamatorii (celulită, foliculită, acnee) sau din cauza unor arsuri care au dus la apariția de cicatrice la nivelul scalpului. Din cauza acestor țesuturi cicatriceale, foliculii sunt complet distruși și părul nu se mai poate regenera în anumite zone.
- Effluvium Telogen este un tip de alopecie care apare atunci când foarte mulți foliculi de păr intră în faza telogenă (de repaus). Astfel, părul devine mai rar și cade foarte mult. Problema este însă temporară, fiind provocată de tulburări hormonale sau de nutriție, de infecții sau stres.
- Effluvium Anagen este o formă de alopecie care poate afecta părul de pe întregul corp. Apare de obicei ca efect al tratamentelor agresive folosite pentru a trata boli grave, cum este cancerul. Effluvium Anagen se manifestă în special în perioadele de chimioterapie sau radioterapie, iar problema este temporară. Părul va crește la loc după aproximativ 6 luni de la terminarea tratamentului.
Diagnosticarea alopeciei
Medicul care poate diagnostica și trata alopecia este dermatologul. Primul pas este consultația: specialistul va cerceta scalpul, ca să observe ce zone sunt afectate de pierderea părului și cât de rezistent este firul de păr. Apoi, poate analiza cu ajutorul microscopului câteva fire de păr și, dacă este nevoie, va efectua și o biopsie a scalpului, pentru a verifica dacă nu există infecții.
În cazul în care medicul suspectează că alopecia este provocată de o boală autoimună, atunci va recomanda și analize de sânge, pentru identificarea unor anticorpi specifici. Testele de sânge pot verifica însă și alți parametri: nivelul de fier, proteina C Reactivă și mai mulți hormoni (testosteron, hormoni tiroidieni, FSH și LH).
După identificarea tipului de alopecie și a cauzei care determină căderea părului, medicul poate recomanda și tratamentul adecvat.
Cum putem trata căderea în exces a părului?
În multe situații, tratamentele împotriva căderii părului sunt eficace și pot stimula regenerarea părului sau pot opri agravarea afecțiunii. Există însă și cazuri în care părul va crește la loc de la sine, după câteva luni, fără să fie nevoie de un tratament special.
Atunci când este necesar, tratamentul poate include anumite medicamente, remedii naturiste pentru căderea părului, dar și transplant de păr sau alte proceduri avansate.
Tratamentul medicamentos
Există mai multe medicamente sau soluții care pot fi recomandate pentru a trata căderea părului, dar acestea se eliberează numai pe bază de prescripție medicală.
Terapia cu laser
Deși nu este foarte des folosită, intervenția cu laser în cazul alopeciei cu cauză ereditară poate stimula regenerarea părului la bărbați și la femei.
Transplantul de păr
Operația de transplant de păr este o intervenție costisitoare și destul de traumatizantă, însă poate fi singura soluție atunci când pierderea părului este permanentă, dar afectează doar creștetul capului.
În cadrul procedurii, medicul va preleva mai multe fâșii de scalp cu fire de păr sănătoase din zona cefei sau de pe margini și apoi va transplanta în zona afectată foliculii de păr, unul câte unul.
De obicei, este nevoie de mai multe intervenții pentru ca efectul să fie cel dorit. Din păcate însă, dacă alopecia este ereditară, problema se va agrava în timp chiar dacă se face transplant.
Cură pe bază de vitamine
Dacă pierderea părului este provocată de o alimentație dezechilibrată, cum se întâmplă în cazul tipului de alopecie effluvium telogen, putem folosi remedii naturiste, pentru a ne completa dieta. Cei mai importanți nutrienți care asigură sănătatea părului și scalpului și previn pierderea podoabei capilare sunt:
- Vitamina C
- Vitamina B3
- Biotina (vitamina B7)
- Fierul
- Zincul.
Efectele benefice ale acestor suplimente vor putea fi observate după aproximativ 3-4 luni. Pe lângă aceste remedii, este foarte important să includem în dieta noastră alimente cât mai bogate în vitamine și minerale, care stimulează creșterea părului:
- Nuci (conțin acizi grași omega-3, biotină, vitamina E)
- Cartofi dulci (conțin acizi grași omega-3, magneziu, fosfor, zinc, potasiu, vitamine)
- Scoici (sunt bogate în zinc)
- Ouă (sursă bună de proteine, fier, zinc, seleniu, biotină)
- Spanac (bogat în fier, vitamina C, vitamina A și beta-caroten).
Sfaturi pentru prevenirea căderii părului
Pentru că există mai mulți factori care pot duce la pierderea părului, măsurile pe care le putem lua pentru a preveni această problemă sunt destul de limitate. Principalul factor de risc este ereditar, iar următorul este înaintarea în vârstă. Nu putem face nimic în aceste situații, dar putem îndepărta alți factori de risc. Astfel, ne putem proteja podoaba capilară prin următoarele măsuri:
- Evităm traumatizarea părului prin coafuri de tipul cocurilor sau cozilor la spate, care pun presiune pe firele de păr.
- Folosim un șampon special împotriva căderii părului și ne pieptănăm cu mare atenție, ca să nu smulgem firele de păr.
- Renunțăm la procedurile agresive de hairstyle, cum este folosirea ondulatorului, a plăcii pentru întins părul, aplicarea vopselei sau a permanentului.
- Ne protejăm părul de razele soarelui.
- Consumăm vitamine împotriva căderii părului și urmăm o dietă echilibrată, bogată în nutrienți.
- Încercăm să gestionăm cât mai bine stresul.
Prin urmare, respectând aceste sfaturi simple putem avea grijă de părul nostru, prevenind pierderea lui. Dacă observăm că a început să ne cadă foarte mult păr, este indicat să mergem din timp la medic pentru investigații. În acest fel, vom afla care este cauza problemei și ce tratament este indicat în cazul nostru.
Referințe:
1.The Bald Company — Hair Loss Facts, Statistics & Myths 2019, available at www.thebaldcompany.com
2. WebMD, medically reviewed on 11/16/2018 — Men’s Hair Loss: Treatments and Solutions, available at www.webmd.com
3. Kristeen Moore, medically reviewed by Elaine K. Luo, MD on June 25, 2019 — Everything You Need to Know About Hair Loss, available at www.healthline.com
4. Mayo Clinic Staff — Hair loss, available at www.mayoclinic.org
5. WebMD, Medical Reference Reviewed by Stephanie S. Gardner, MD on January 23, 2020 — Understanding Hair Loss – the Basics, available at www.webmd.com
6. WebMD Medical Reference from the American Hair Loss Association, March 1, 2010 — Telogen Effluvium and Other Effluviums, available at www.webmd.com
7. Kayla McDonell, August 6, 2016 — The 5 Best Vitamins for Hair Growth (+3 Other Nutrients), available at www.healthline.com
8. Ryan Raman, April 9, 2018 — The 14 Best Foods for Hair Growth, available at www.healthline.com
9. Ralph M. Trüeb — Association Between Smoking and Hair Loss: Another Opportunity for Health Education Against Smoking?, available at www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov