Căderea părului după COVID-19: Tot ce trebuie să știi



Ne confruntăm în continuare cu pandemia, însă comunitatea medicală începe să înțeleagă din ce în ce mai bine dinamica acestui coronavirus, la aproximativ 20 de luni de la declanșarea acestei crize sanitare globale.
Persoanele infectate cu noul coronavirus SARS-CoV-2 se pot confrunta cu o listă variată de simptome, atât în faza incipientă a infectării, cât și după vindecare.
Căderea părului este un simptom ce a fost identificat la pacientii vindecati de COVID-19 , efectuându-se în prezent investigații pentru a se stabili cu certitudine dacă această problemă poate fi un efect pe termen lung, ca urmare a infectării.
Ce arată studiile realizate până în prezent?
Un studiu realizat în noiembrie 2019 arată că unii pacienți vindecați se pot confrunta cu simptome prelungite ale acestei probleme medicale, precum dispneea, starea de oboseală, tusea sau distorsiunea calitativă a percepției mirosului (disosmia), la 120 de zile de la debutul acestora.
Mai mult decât atât, rezultatele aceluiași studiu au relevat faptul că unii pacienți recuperați după COVID-19 au raportat căderea părului la câteva luni de la debutul bolii, alopecia fiind un simptom cu debut tardiv al acestei boli.
Evaluarea în cauză, realizată la finalul lui 2019, a mai arătat următoarele:
- Din cei 58 de participanți la studiu, 14 (24.1%) au raportat căderea părului ;
- Timpul mediu de la debutul primelor simptome COVID-19 și până la momentul sesizării căderii părului a fost de 58.6 zile ;
- Căderea părului s-a remediat la 5 dintre cei 14 participanți confruntați cu acest posibil efect al contactării noului coronavirus SARS-CoV-2. Restul de 9 respondenți încă se confruntau cu probleme asociate căderii părului, la momentul chestionării ulterioare.
De ce COVID-19 ar putea cauza căderea părului?
Căderea părului, sesizabilă după COVID-19, poate fi asociată unei afecțiuni denumite Telogen Effluvium. Pacienții care se confruntă cu această formă de cădere a părului, afirmă că problema medicală a apărut brusc și este sesizabilă în timpul pieptănării sau la duș.
Majoritatea persoanelor care dezvoltă Telogen Effluvium se confruntă cu o pierdere vizibilă a părului, la 2 până la 3 luni de la un eveniment declanșator. Această condiție afectează, de obicei, mai puțin de jumătate din întreaga suprafață a scalpului și durează până la 6-9 luni. După această perioadă, cele mai multe persoane constată că parul pierdut s-a regenerat.
Unul dintre principalii factori declanșatori pentru această condiție medicală este contactarea unei afecțiuni acute, ce se poate manifesta și prin episoade febrile. Or persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19 s-au confruntat adesea cu febră, ca unul dintre principalele simptome resimțite.
De asemenea, stresul poate fi un alt factor declanșator pentru Telogen Effluvium. Fără doar și poate, experiența unei boli precum COVID-19 poate provoca atât stres fizic, dar și emoțional. De altfel, Telogen Effluvium a fost observat și în cazul unor persoane care s-au confruntat cu stresul asociat perioadei de carantină.
Află mai multe despre căderea părului pe fond nervos
Căderea părului și cazurile severe de COVID-19
Este posibil ca pierderea părului să fie asociată cu formele severe ale bolii, însă mecanismul biologic din spatele acestei corelații nu este suficient de clar în acest moment.
Un studiu din mai 2020 a evaluat 175 de persoane spitalizate cu această boală. Cercetătorii au observat că un procent însemnat din totalul acestora (67%) au avut alopecie androgenică. În cadrul acestui studiu nu a existat un grup de control.
Un studiu din iulie 2020 a comparat modelele de calviție a unui număr de 336 de bărbați spitalizați pentru COVID-19 cu modelele de calviție a unui număr de 1.606 de bărbați spitalizați fără COVID-19. S-a constatat că bărbații cu cel mai pronunțat model de calviție au fost mai predispuși la testarea pozitivă pentru COVID-19.
În concluzie, este important de reiterat faptul că cercetările pe marginea acestui subiect sunt în continuare limitate. Sunt necesare investigații suplimentare pentru a determina modul în care pierderea părului poate fi asociată cu riscurile aferente COVID-19.
REFERINTE:
- Seladi-Schulman, Jill. “Can Coronavirus Cause Hair Loss?” Healthline, Healthline Media,, www.healthline.com/health/coronavirus-and-hair-loss. Published December 22, 2021. Accessed July 26, 2021
- Miyazato, Yusuke, et al. “Prolonged and Late-Onset Symptoms of Coronavirus Disease 2019.” Open Forum Infectious Diseases, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7665672/. Published November, 2020. Accessed July 26, 2021
- Wambier, Carlos Gustavo, et al. “Androgenetic Alopecia Present in the Majority of Patients Hospitalized with COVID-19: The ‘Gabrin Sign.’” Journal of the American Academy of Dermatology, By the American Academy of Dermatology, Inc www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7242206/. Published August, 2020. Accessed July 26, 2021
- Lee, Justin, et al. “Male Balding Is a Major Risk Factor for Severe COVID-19.” Journal of the American Academy of Dermatology, By the American Academy of Dermatology, Inc., www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7373684/. Published November, 2020. Accessed July 26, 2021