Căderea părului după naștere: Care sunt cauzele și ce soluții există?

Căderea părului după naștere: Care sunt cauzele și ce soluții există?

În lunile imediat următoare nașterii, perioadă cunoscută în literatura de specialitate și sub denumirea de “post-partum”, mămicile se pot confrunta cu rărirea sau căderea părului.

Căderea părului în această perioadă este normală, având legătură cu o serie de factori precum: schimbările la nivel hormonal, nivelul de stres resimțit și alte cauze de natură medicală, aflate într-o asociere directă cu sarcina.

Mai multe informații esențiale, privind cauzele căderii parului în perioada de post-partum, dar și opțiunile pentru abordarea acestei probleme, în cele ce urmează:


Perioada de după naștere și modificările de la nivelul corpului


Post-partum este un interval de timp de șase săptămâni, după evenimentul nașterii.

În această perioadă, proaspetele mămici se pot confrunta atât cu provocări de ordin emoțional, cât și cu modificări la nivel fizic, precum creșterea în greutate.

Discută cu medicul tău despre orice nelămurire ai avea, privind modificările corporale în post-partum. Această listă de transformări ale corpului, imediat după evenimentul fericit al nașterii bebelușului tău, mai poate include:

 • angorjarea sânilor
 • episoade de constipație
 • modificarea anatomică a planșeului pelvian
 • transpirație nocturnă
 • dureri la nivelul uterului
 • scurgeri vaginale (lohie).


Căderea părului după naștere cauzată de nivelul estrogenului


Chiar și la patru luni după ce ai născut, există posibilitatea de a observa căderea părului. Este important de precizat că, în post-partum, această modificare corporală nu reprezintă o cădere a părului produsă în mod natural, ci mai degrabă a rărire excesivă a acestuia, pe fondul unei accelerări procesuale, ce are la bază scăderea nivelului de estrogen.

Astfel, poți pierde până la 300 de fire noi pe zi, sau chiar mai multe. Însă atunci când rărirea părului în post-partum este cauzată de nivelurile scăzute de estrogen, această problemă se rezolvă de la sine, fără a fi necesară urmarea unui tratament.


Căderea părului după naștere poate fi cauzată și de stres


Conform cercetărilor, eliberarea neurotransmițătorilor, neurohormonilor și citokinelor de către organism, ca răspuns natural al său față de stresorii din mediul înconjurător, poate influența în mod semnificativ ciclul de viață al firului de păr, la nivelul pielii.

Specialiștii afirmă că un eveniment stresant, precum nașterea unui copil, reprezintă un factor ce poate afecta părul. Telogen Effluvium este o formă de alopecie descrisă de pierderea rapidă, dar temporară, a părului de pe suprafața scalpului, ce se poate manifesta ca urmare a acestui eveniment stresant din viața unei femei – nașterea.


Posibili factori de stres în perioada de după naștere


Următorii factori, asociați venirii pe lume a bebelușului, pot reprezenta surse de stres pentru cei care au devenit de curând părinți :

Suma noua de responsabilități
Bebelușii au nevoie de o îngrijire constantă. Iar pe lângă sarcinile construite în jurul atenției pentru cei mici, părinții trebuie să își gestioneze timpul și efortul pentru a se ocupa și de alte treburi casnice. Tot acest nou set de task-uri se poate dovedi a fi unul cât se poate de stresant, mai ales în cazul unor parteneri obișnuiți până în acel moment cu un stil de viată independent.

Lipsa unui somn odihnitor
Nevoile unui nou-născut pot apărea la orice oră din noapte, fapt ce îi poate priva pe părinți de un somn odihnitor. O astfel de problemă îi poate afecta din punct de vedere mental, într-un timp cât se poate de scurt.

Probleme de ordin financiar
Costurile aferente perioadei de sarcină și momentului nașterii, dar și cele cu îngrijirea celui mic, procurarea de scutece, îmbrăcăminte, mobilier specific și alte produse utile după naștere, pot ajunge rapid la valori ridicate.

Întreruperea activității sexuale
Nevoia de recuperare fizică, în urma unei nașteri, alături de stresul acumulat în perioada de post-partum, sunt elemente ce pot perturba viața sexuală a celor doi parteneri. Acest fapt poate reprezenta la rândul sau un stresor generator de tensiuni în relația de cuplu.


Tratament pentru căderea părului pe fond de stres


Căderea parului pe fond de stres este, de foarte multe ori, un proces reversibil. Acest lucru poate fi posibil printr-o gestionare mult mai bună a stresului, precum și pe baza utilizării unor produse dermato-cosmetice corespunzătoare.

În cazul în care observi o cădere de păr nefirească, îți recomandăm să te programezi pentru un consult de specialitate. Medicul va putea aprecia dacă motivul pentru căderea părului după sarcină are legătura cu stresul, sau cu un alt factor determinant.

Pe baza concluziilor sale, va putea oferi o recomandare de tratament dermato-cosmetic, ce va putea aborda in mod corect problema asociată căderii părului, cu care te confrunți în perioada de post-partum.

REFERINTE:

 1. Marcin, Ashley. Why Hair Loss Can Occur During or After Pregnancy and What You Can Do. Edited by Holly Ernst, www.healthline.com/health/hair-loss-in-pregnancy. Published September 17, 2018. Accessed September 14, 2021
 2. Higuera, Valencia. “Postpartum Care: Tips for the Recovery Process.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/postpartum-care. Published December 20, 2016. Accessed September 14, 2021
 3. Botchkarev, Vladimir A. Stress and the Hair Follicle: Exploring the Connections. Mar. 2003 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1868107/. Published March, 2003. Accessed September 14, 2021. Accessed February 26, 2021
 4. Cordell, Raina. RN. “What Causes Telogen Effluvium?” WebMD, WebMD, www.webmd.com/connect-to-care/hair-loss/what-causes-telogen-effluvium. Accessed September 14, 2021
 5. Mayo Clinic. “New Dad: Tips to Help Manage Stress.”, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/new-dad/art-20045880. Published March 11, 2020. Accessed September 14, 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.