De ce îți cade părul atunci când ții diete drastice?

De ce îți cade părul atunci când ții diete drastice?

De multe ori, căderea părului este cauzată de factori genetici. Însă dieta și nutriția reprezintă, de asemenea, factori ce pot contribui la dezvoltarea acestei condiții medicale.


Iată mai jos ce obiceiuri alimentare nesănătoase ce pot contribui la pierderea părului, în cazul anumitor persoane.


Reducerea drastică a necesarului de calorii pentru organism


Nutrienții esențiali pentru sănătatea organismului au impact și asupra vitalității firului de păr. În cazul unei reduceri drastice a aportului de calorii, valoarea optimă de nutrienți esențiali, precum proteinele, acizii grași sau zincul, nu mai poate fi atinsă.

În cazul în care aceste deficiențe nutriționale sunt neglijate pe intervale de timp mari, acest lucru poate contribui la declanșarea unui anumit tip de cădere a parului, denumit Telogen Effluvium.

Din fericire, această condiție dermatologică este în general reversibilă, așadar, adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, ce ar putea implica mai puține restricții privind nutrienții esențiali pentru organism, ar putea permite regenerarea părului.

Consumul prea ridicat de ingrediente ce conțin seleniu


Seleniul este un oligoelement esențial din punct de vedere nutrițional, pentru o serie de procese ce au loc la nivel celular și corporal. Însă în cazul unui aport prea mare al acestui nutrient, pot apărea anumite probleme de sănătate, inclusiv căderea părului.

Nucile de Brazilia, anumite soiuri de fructe de mare și carnea organelor sunt deosebit de bogate în seleniu, în timp ce multe alte alimente conțin această substanță, însă în cantități mai reduse.

De obicei, cele mai multe cazuri de toxicitate cu seleniu sunt cauzate de administrarea suplimentelor alimentare pe baza acestui nutrient. Pe lângă căderea părului, alte simptome ale acestei probleme medicale sunt: greața, vărsăturile, respirația urât mirositoare, decolorarea unghiilor, oboseala, irascibilitatea.


Consumul prea ridicat de ingrediente ce conțin vitamina A


Vitamina A asigură dizolvarea grăsimilor, fiind totodată benefică pentru vedere și buna funcționare a organelor. Însă la fel ca în cazul seleniului, un consum mult prea ridicat al acestui micronutrient poate cauza căderea părului, alături de alte probleme medicale.

Cercetările arată că toxicitatea cu vitamina A poate apărea la persoanele care au consumat recent ficat de pește, sau care au administrat doze ridicate de suplimente alimentare cu acest micronutrient.

Formele acute si cronice ale toxicității cu vitamina A pot varia ca simptome:

Forma acută a acestei probleme medicale este asociată erupțiilor cutanate, durerilor la nivel abdominal și vărsăturilor.

Forma cronica a toxicității cu vitamina A este cel mai adesea asociată căderii părului, uscării sau aspririi pielii, precum și riscului ridicat de fracturi.


Recomandări de nutriție pentru prevenirea căderii părului


Așadar, orice tip de dietă drastică – prea săracă sau prea bogată în nutrienți esențiali și alți compuși alimentari – poate afecta sănătatea firului de păr.

Experții recomandă diete echilibrate, așa cum sunt cele ce conțin alimente antiinflamatoare sau provenite din plante, ce pot oferi nutrienții necesari pentru creșterea părului și prevenirea subțierii acestuia.

Însă alimentația poate reprezenta doar una dintre posibilele cauze ale problemelor legate de căderea părului, sau subțierea acestuia, cu care tu te confrunți. De aceea, este esențial să alegi consultul de specialitate, pentru un diagnostic pus corect și un tratament specific.


Un tratament dermato-cosmetic împotriva căderii parului, ales în functie de cauza și de stadiul evoluției acestei probleme medicale, poate asigura atât reducerea căderii parului, cât
și regenerarea acestuia.

Descoperă acum tratamentele dermato-cosmetice Cadu-Crex impotriva caderii parului pentru femei și Cadu-Crex impotriva caderii parului pentru barbati, aflând mai multe informații despre acțiunea lor asupra firului de păr, modul de utilizare, ingredientele active din formulele acestora și inovațiile Cadu-Crex.


REFERINTE

  1. “3 Ways Food Can Contribute to Hair Loss.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/connect-to-care/hair-loss/ways-food-can-contribute-to-hair-loss. Accessed September 22, 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.