Regenerarea părului și sfaturi de îngrijire

Regenerarea părului și sfaturi de îngrijire

Podoaba ta capilară spune despre tine și sănătatea ta mai multe decât ai putea crede. Dacă în ultima perioadă ai început să pierzi mai multe fire de păr decât înainte, prima și cea mai importantă măsură pe care o poți lua este să stai de vorbă cu un medic. Specialistul îți poate recomanda o serie de analize care ar putea scoate la lumină motivul pentru care părul tău este mai rar sau mai subțire și îți poate prescrie un tratament dermato-cosmetic împotriva căderii părului.

În acest material, am adunat pentru tine sfaturi de îngrijire și regenerare a părului, pentru ca tu să te poți bucura din nou de o podoabă capilară așa cum îți dorești și să-ți recapeți încrederea în tine.

Regenerarea părului prin 5 trucuri simple

În primă instanță, poți încerca să pui în aplicare câteva dintre sfaturile de mai jos, pentru a observa dacă părul tău răspunde la stimulii folosiți. 

Masaj capilar

Împreună cu anumite măști sau uleiuri de păr, masajul capilar va stimula scalpul și poate ajuta la creșterea părului. În plus, studiile arată că masajul capilar poate îmbunătăți densitatea firelor de păr. Fă-ți un obicei din a-ți face sau a primi un masaj al scalpului oricât de des ai ocazia, ideal ar fi zilnic. Această metodă nu doar că va fortifica firele de păr, dar te va ajuta să elimini sau măcar să ameliorezi stresul și tensiunea acumulate la serviciu.

Aloe Vera

Aloe Vera a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru împotriva căderii părului. Simultan cu întărirea firelor de păr, Aloe Vera va calma pielea capului și va lăsa în urmă un păr cu aspect mătăsos și plăcut la atingere, fără fire despicate. Aloe Vera poate reduce mătreața și poate debloca foliculii de păr blocați sub piele din pricina excesului de sebum de la nivelul scalpului. Poți folosi un gel pur din Aloe Vera sau poți spăla părul cu un șampon cu extract din această plantă suculentă.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos reprezintă, de asemenea, o sursă de acizi grași care pătrund în interiorul firului de păr și reduc pierderea de proteine ​​din interiorul firului păr. Uleiul de cocos poate fi utilizat fie înainte, fie după ce îți speli părul, în funcție de tipul de păr. Dacă părul tău are tendința de îngrășare, folosește uleiul de cocos înainte de șamponare, iar dacă părul tău este uscat, atunci alege să aplici uleiul, într-o cantitate foarte mică, după ce te-ai spălat pe cap, înainte sau după uscare, în loc de tratamentul recomandat. Masează scalpul cu ulei de cocos până ce acesta este absorbit. Studiile au arătat că uleiul de cocos îmbunătățește sănătatea și luciul părului și a fost folosit de secole întregi pentru întărirea și menținerea unei podoabe capilare de invidiat. 

Ulei de pește

Un păr sănătos nu se întreține numai la suprafață, ci și dinspre interior către exterior. Pline de nutrienți și proteine, suplimentele cu Omega 3 și antioxidanții ce ajută la îmbunătățirea firelor de păr și la creșterea în volum a acestuia. Acizii grași Omega vor ajuta celulele să funcționeze corect și vor putea crește imunitatea. Urmează indicațiile unui medic înainte de a începe orice tip de  tratament, chiar și cu suplimente alimentare. 

Cum poți preveni căderea părului?

Există multe lucruri pe care le poți face pentru a încetini sau a opri căderea părului. Totul depinde, însă, de motivul pentru care podoaba ta capilară a început să se rărească. 

Unele situații, cum ar fi căderea părului după sarcină, fenomen care poartă numele de efluviu telogen, se pot rezolva singure. Nu uita nici de faptul că e normal să pierzi un număr de 50 până la 100 de fire în fiecare zi, înainte să te îngrijorezi că a început să îți cadă părul. 

Totuși, poți schimba multe dintre obiceiuri pentru a reveni la o podoabă capilară bogată. Iată doar câteva dintre acestea.

Schimbă-ți dieta

Un studiu din 2018 arată că dietele bazate pe legume crude și ierburi proaspete, așa cum este și dieta mediteraneană, pot reduce riscul de alopecie androgenetică sau poate încetini apariția acesteia. Așadar, include în meniul zilnic cât mai multe legume și ierburi, dacă vrei să te bucuri de un păr des și strălucitor.

Consumă proteine

Foliculii de păr sunt alcătuiți în mare parte dintr-o proteină numită keratină. Un studiu referitor la motivele căderii părului realizat în anul 2017 a arătat faptul că dintre cei o sută de participanți, majoritatea avea deficiențe nutriționale. Așadar, dacă dieta ta nu conține și surse esențiale de proteine, așa cum sunt ouăle, laptele sau produsele lactate, nucile, fasolea, mazărea, puiul, curcanul sau produsele din pește, te poți aștepta oricând ca părul tău să înceapă să cadă.

Consumă alimente bogate în vitamina A

Vitamina A este compusă în mare parte din retinoizi, unii dintre aceștia s-au dovedit a mări rata de creștere a părului. Această vitamină poate ajuta, de asemenea, la producerea de sebum, menținând scalpul mai sănătos și hidratat. Așadar, umple farfuria cu cât mai multe produse cu un conținut ridicat de vitamina A, precum cartofii dulci, ardeii dulci sau spanacul.

Nu uita că spălarea zilnică a scalpului este o alegere personală, în funcție de tipul părului. Indiferent de tipul scalpului sau al firului de păr, secretul este să folosești un șampon specific nevoilor tale și să eviți pe cât posibil uscătorul de păr, placa de păr, peria de îndreptat sau produsele dure pentru păr, cum ar putea fi gelul sau ceara de păr.

REFERINȚE

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740347/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/?report=printable  
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12715094/
  4. https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25573272/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12126069/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27098160/
  8. https://www.healthline.com/health/hair-loss-in-pregnancy
  9. https://www.healthline.com/health/telogen-effluvium
  10. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327188
  11. https://link.springer.com/article/10.1007/s00403-017-1799-z
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28932059/
  13. https://www.cidjournal.com/article/0738-081X(88)90077-6/abstract
  14. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/regrow-hair-naturally#aloe-vera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.