Rolul vitaminelor și mineralelor împotriva căderii părului

Rolul vitaminelor și mineralelor împotriva căderii părului

Căderea părului poate fi cauzată de numeroși factori, printre care se numără și anumite afecțiuni, un tratament medicamentos, o alimentație haotică, un dezechilibru hormonal sau prea multe vizite la salonul de coafură. Oricare dintre aceste cauze poate interfera cu ciclul natural de creștere a noilor foliculi și poate împiedica părul să se regenereze. În mod normal, o persoană adultă pierde 50-100 de fire de păr pe zi, însă orice depășire a acestor cifre ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, indiferent dacă ești bărbat sau femeie. 

Căderea părului la bărbați poate începe cu rărirea firelor în zona de sus a capului, în vreme ce primele semne la femei se observă prin subțierea firelor de păr, ca mai apoi acesta să se rărească sau chiar să cadă în zona frunții sau a vârfului capului. Din păcate, pierderea podoabei capilare poate apărea imediat după încheierea perioadei adolescenței, jumătate dintre oameni confruntându-se cu instalarea calviției înainte de vârsta de 50 de ani. Dacă în cazul femeilor căderea părului poate fi temporară, fiind cauzată de un dezechilibru hormonal, la bărbați este, de cele mai multe ori, permanentă. 

CUPRINS

Semnele și posibile cauze căderii părului – când ar trebui să iei măsuri?

Suplimente naturale pentru căderea părului – ce ar trebui să conțină?

Ce vitamine și minerale opresc căderea părului?

Cum poți opri căderea părului?

Semnele și posibile cauze ale căderii părului – când ar trebui să iei măsuri?

Stresul reprezintă una din principalele cauze ale căderii părului, însă efectele pe care acesta le are asupra organismului nostru pot fi identificate, în majoritatea cazurilor după abia trei luni de la un anumit eveniment neplăcut. Situații precum pierderea cuiva drag, o problemă medicală delicată, o operație sau o veste nedorită pot determina oprirea creșterii și regenerării părului. La fel de stresante se pot dovedi și anumite cure de slăbire care dezechilibrează corpul. Desigur, nu în ultimul rând, lipsa unei alimentații care să conțină cantitatea de vitamine și minerale necesare organismului va duce la rărirea și chiar pierderea podoabei capilare. 

Semnele căderii părului pot provoca disconfort din punct de vedere psihologic, indiferent dacă vorbim despre bărbați sau despre femei. Mulți dintre cei care se confruntă cu această condiție ajung să fie depresivi sau să aibă o stimă de sine scăzută.

Suplimente alimentare pentru căderea părului – ce ar trebui să conțină?

Suplimentele alimentare pentru căderea părului ar trebui să conțină, printre altele, vitamina C, biotină, niacină, fier și zinc. Desigur, ideal ar fi să incluzi aceste substanțe în dieta ta zilnică, pentru a permite firelor de păr să se regenereze constant și să crească într-un mod sănătos. 

Efectul suplimentelor alimentare poate fi sporit cu ajutorul unor tratamente dermato-cosmetice împotriva căderii părului, care pot ajuta la reducerea căderii părului și susține creșterea și regenerarea firelor de păr. De asemenea, îți recomandăm să folosești pentru spălarea părului cu tendință de cădere un șampon specific care ajută la reducerea căderii părului , la consolidarea rădăcinii firului de păr și poate contribui la prevenirea desprinderii acestuia de scalp. 

Ce vitamine și minerale pot ajuta la oprirea căderii părului?

Înainte de a-ți oferi lista vitaminelor și a mineralelor care pot ajuta la oprirea căderii părului, e necesar să menționăm faptul că nu e indicat să urmezi niciun tratament fără a cere sfatul unui medic, așa că nu uita să faci o vizită specialistului înainte.

Vitamina A

Vitamina A, este o vitamina liposolubilă (solubilă în grăsimi) alcătuită dintr-un grup  de retinoizi, care include retinolul, retinalul și retinilul. Această vitamină are multe  roluri în organism și este importantă pentru vedere, implicată în funcția imunitară și necesară pentru creșterea și diferențierea celulară. 

Într-un review realizat în anul 2013 de către un grup de cercetători americani s-a descoperit o relație directă între deficiența de vitamina D și căderea părului. 30 de pacienți au fost urmăriți în timpul unui tratament care a presupus administrarea dozei recomandate de vitamina D. La finalul studiului, autorii acestuia au raportat o scădere a numărului firelor de păr pierdute de pacienți, precum și o creștere a densității părului pacienților. 

Vitamina B

Complexul de vitamine B, alcătuit din vitaminele  B1, B2, B3, B5, B6, B7 și B12,  se găsește mai ales în carne, dar și în legumele verzi și cerealele integrale. Fiind esențial pentru metabolizarea acizilor grași, complexul are, în plus, și un rol de menținere a sănătății firelor de păr. Carențele de vitamina B12 pot contribui la subnutriția celulelor foliculare ale părului. Biotina este necesară pentru a metaboliza aminoacizii care contribuie la sinteza keratinei. Pacienții cu deficit de biotină pot suferi de alopecie. Printre alte alimente, bananele au una din cea mai mare concentrație de biotină, însă aceasta poate fi asimilată și din legume, linte sau nuci.

Vitamina C

VitaminaC sau acidul ascorbic este solubilă în apă și este derivată din metabolizarea glucozei. Cunoscută ca fiind un antioxidant puternic, vitamina C joacă un rol esențial în absorbția intestinală a fierului. Prin urmare, aportul de vitamina C este extrem de important la pacienții cu căderi de păr asociate deficiențelor de fier. Citricele, cartofii, roșiile, ardeii verzi și varza au concentrații mari de vitamina C, așa că ar fi indicat să incluzi aceste alimente în meniul tău zilnic.

Vitamina E

Vitamina E poate avea rezultate foarte bune pentru părul tău. Efectul antioxidant al acesteia este suplimentat de stimularea creșterii și hidratării la interior a firelor de păr. Vitamina E va reface structura podoabei tale capilare, oferind un tratament excelent firelor despicate și o elasticitate uimitoare a acestora. Scalpul tău va fi mai sănătos, iar părul își va recăpăta strălucirea naturală, fără să mai aibă tendința de electrizare. Fructele oleaginoase, germenii din cereale, uleiurile vegetale și legumele intens colorate sunt pline de vitamina E, așa că ai face bine să le treci pe lista ta de cumpărături. 

Calciul și magneziul

Cele două minerale esențiale pentru creșterea oaselor ajută și la creșterea părului. O sursă bună de calciu, suficientă pentru a susține dezvoltarea armonioasă a sistemului osos, dar și a podoabei capilare, poate fi reprezentată de semințele de susan sau de spanac, sardine, varză și, desigur, lactate.

Fierul

Carența de fier este una dintre cele mai cunoscute deficiențe nutriționale din lume și poate avea ca principal efect căderea părului, mai ales în cazul femeilor. În lipsa unei diete care să conțină ficat de pasăre, carne roșie și gălbenuș de ou, organismul nu poate funcționa optim, din cauza lipsei de fier. Și spanacul, pătrunjelul, rucola, năutul, lintea și smochinele conțin o cantitate ridicată de fier, așa încât, dacă ai adoptat o dietă vegană sau vegetariană, nu trebuie să îți faci griji că nu vei asimila suficient fier.

Iodul

Folosit cu precădere de glanda tiroidă, iodul este indispensabil pentru organism. O carență de iod poate duce rapid la pierderea podoabei capilare, așa că ai face bine să consumi măcar o dată pe săptămână pește sau alge marine, precum și sare de mare, în cantități moderate.

Seleniul 

Unul dintre efectele imediate ale consumului de seleniu este creșterea părului. Oligoelementul utilizat de organism în cantități mici, dar vitale, pentru sintetizarea de proteine, seleniul ajută și la păstrarea unui păr sănătos. O sursă excelentă de seleniu poate fi regăsită în nuci și în orezul brun, dar și în alte alimente crescute ecologic, fără îngrășăminte, care pot împiedica absorbția de minerale naturale. 

Zincul

Dependente de zinc, celulele din foliculul firului de păr au nevoie constantă de acest mineral. Zincul poate fi administrat ca supliment alimentar sau poate fi aplicat local, sub formă de creme, soluții  sau șampoane speciale, totuși, pentru a evita supradoza, cel mai bine este să se preia din alimentație.

Cum poți opri căderea părului?

Dacă observi că pierzi mai mult păr decât ar fi normal, e cazul să îți schimbi unele obiceiuri, care, mai mult ca sigur, îți afectează podoaba capilară. În afară de modificarea stilului de viață prin reglarea alimentației și introducerea în meniu a substanțelor descrise anterior, îți recomandăm să îți adaptezi și rutina, pentru a te putea bucura din nou de un păr strălucitor și des.

1. Renunță la uscător și placă

Aparatele pe care le folosești pentru a obține coafura dorită pot utiliza căldura puternică, factor care îți poate deshidrata firul de păr și pot conduce la uscarea excesivă a acestuia, urmată de ruperea sa. Uscarea naturală, în locul celei în care folosești foehnul, s-ar putea să fie unul dintre cei mai importanți pași pe care i-ai făcut vreodată pentru a-ți salva sănătatea părului. Ondulatorul, placa sau periile rotative ar trebui să dispară din rutina ta măcar pentru o perioadă, până când firele ajung să se regenereze complet. 

2. Nu mai vopsi părul

Vopselele de păr, mai ales cele neprofesionale, pe care le poți cumpăra de pe rafturile magazinelor, au în compoziție decoloranți puternici, care atacă iremediabil firul de păr. Acesta devine din ce în ce mai fragil, de la o vopsire la alta, așa că ai lua cea mai bună decizie dacă ai alege să nu te mai vopsești pentru o perioadă. Altfel, riscul ca părul tău să fie unul fragil și predispus la deteriorări este foarte mare. 

3. Prinde părul doar atunci când e necesar

Prinderea strânsă a părului poartă numele de alopecie de tracțiune, care, așa cum îi spune și numele, cauzează pierderea podoabei capilare din cauza prinderii sale în coadă sau în coc mult prea strâns. Lasă părul liber atunci când ai o zi liberă și nu exagera cu coafurile și produsele de styling. 

4. Masează scalpul des

Fluxul sanguin de la nivelul rădăcinilor poate fi activat prin masarea ușoară a scalpului fie ca atare, fie folosind uleiuri nutritive bogate în substanțe hrănitoare, precum ricinul, cel de măsline sau de cocos. Ideal ar fi să poți încălzi foarte puțin uleiul înainte de a-l aplica pe pielea capului, pentru efecte imediate și de durată asupra firelor de păr.

Îngrijește-ți părul și întârzie sau chiar oprește cădere părului aplicând sfaturile pe care ți le-am oferit în acest material.

REFERINȚE

  1. https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/insider/shedding
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/ 
  3. https://www.ahlc.org/female-hair-loss/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3237781/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12190640/
  6. https://www.drmax.ro/complexul-de-vitamine-b-rol-beneficii-surse 
  7. https://www.healthline.com/nutrition/biotin-rich-foods#6.-Mushrooms
  8. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/vitamin-e-for-hair#benefits
  9. https://www.healthline.com/nutrition/best-vitamins-hair-growth#TOC_TITLE_HDR_8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.